Скільки можна хрестити дітей

Твой Малыш

“Твой Малыш” – уникальный украинский журнал для современных родителей.
На его страницах найдете наиболее полную качественную информацию о беременности и родах,
уходе за новорожденным и маленькими детками.

Правила хрещення дитини: відповіді на типові запитання

Коли хрестити дитину і чи можна це робити під час місячних? Відповіді на ці та інші питання ти знайдеш у нашій статті .

Таїнство хрещення дитини – як все правильно організувати? Це питання постає перед батьками відразу ж після народження крихітки.

Коли хрестити дитину?

Про хрестини малюка його мама і тато замислюються ще під час вагітності. Духовні наставники, до яких батьки звертаються за порадою, рекомендують батькам самостійно вибрати дату проведення таїнства і зайнятися вибором хрещених для малюка.

Зазвичай дитину хрестять приблизно через 1,5 місяці після народження. Але чіткої вимоги хрестити виключно через 40 днів після народження немає.

Перші 40 днів після пологів жінці не рекомендовано брати участь у будь-яких обрядах. Сучасна церква стверджує, що цей час дано жінці для того, щоб успішно відновиться після довгої вагітності, пологів і перших тижнів життя малюка, коли треба налагодити грудне вигодовування. Нічого не повинно турбувати молоду матусю в цей період.

Згодом священик прочитає над нею особливу молитву, зробити це він може до або після хрестин малюка.

Як дитина поводиться під час хрещення?

З досвіду служителів церкви, малюки у 1,5-2 місяці добре переносять цей процес, менше плачуть і не так бояться чужих людей, ніж старші дітки. Але в будь-якому випадку, всі рішення щодо місця і часу хрещення залишаються за батьками, які краще знають свою дитину та її потреби.

Хрестини дитини в лікарні або реанімації

Іноді маленька дитина після пологів вимагає лікарської допомоги і перебування у стінах лікувального закладу. Якщо малюк знаходиться в лікарні або реанімаційному відділенні й у нього є серйозні проблеми зі здоров’ям, то здійснити таїнство хрещення можна і там. Для цього достатньо попросити священика з найближчої церкви або ж мама може провести таїнство хрещення самостійно.

Чи можна хрестити дітей у піст?

Так, це не забороняється, але не завжди виходить. У частині церков у дні Великого посту хрестять тільки в суботу та неділю. Але викликано це скоріше розкладом богослужінь, які в цей період дуже тривалі, тому таїнство хрещення переносять на вихідні дні.

Хрещення дитини під час місячних

Згідно з церковним Уставом, під час менструального циклу жінці заборонено брати участь у будь-яких таїнствах і обрядах, у тому числі не можна хрестити дитину в якості хрещеної. Якщо так сталося, хрещена мама лише спостерігає за хрещенням.

Коли хрестити дитину 2023 року: дати, які найкраще підходять для здійснення таїнства

Рано чи пізно усі православні батьки замислюються над тим, щоб похрестити новонароджену дитину. Завдяки таїнству хрещення малюк отримує духовний захист, без якого він залишається вразливим до зла та не може потрапити до Небесного Царства. А ще нехрещені люди не можуть брати участь у різноманітних церковних ритуалах, наприклад, вінчатися чи причащатися.

Під час хрещення дитина отримує ще одне, церковне, ім’я на честь того святого, який виступатиме її охоронцем протягом всього життя. Також можна залишити і мирське ім’я, якщо воно входить до святок. Багато батьків саме так і роблять.

В які дні можна хрестити дитину 2023 року

В Церкві немає заборонених для хрещення днів. Тому якщо вас цікавило запитання, чи можна хрестити дитину в піст чи на Трійцю, відповідь одна: можна. Священник буде радий здійснити таїнство будь-якого дня в тижні. Можна хрестити дитину навіть на Різдво Христове або Великдень. Якщо у вас є таке бажання.

Однак до дати краще підходити практично. Наприклад, на великі свята часто бувають великі черги, тому священник просто фізично може не встигнути провести обряд. Рекомендовано все ж відкладати хрещення на небагатолюдний день. Зручно хрестити дитину у вихідні, адже батькам та хрещеним не потрібно йти на роботу. А церковні служби часто тривають не так довго.

Коли краще хрестити дитину: обираємо вік

В Біблії сказано, що таїнство хрещення краще проводити в тому віці, коли людина вже повністю розуміє всю його суть. Багато християнських сімей хрестилися вже в дорослому віці. Навіть сам Ісус Христос прийняв хрещення, коли йому було вже 30 років. В сучасному світі частіще хрестять немовлят.

Дитину хрестять в храмі щонайменще після 40-го дня народження. До цього віку церква не рекомендує здійснювати таїнство. Однак якщо вас цікавить, чи можна хрестити дитину до 40 днів, тоді відповідь – так, але за умови, якщо вона дуже сильно хворіє. Та після 40-го дня народження хрестити вже можна в будь-якому віці. При цьому священник не відмовиться здійснити обряд, навіть якщо дитина вже підліток або перед ним доросла людина.

Хрещені батьки: хто може і не може ними бути

Хрещені батько і мати стають духовними наставниками хрещеника чи хрещениці, вони беруть важливе завдання виховувати його в церковній вірі, допомагати на життєвому шляху та наставляти на правильні вчинки. Варто зазначити, що у православ’ї дитина може мати як двох хрещених, так і одного. Однак він повинен бути тієї ж статі, що й дитина. Церква висуває певні вимоги до хрещених батьків. Зокрема, не можуть хрестити дитину:

Деякі вимоги не є обов’язковими, але їх часто можна почути серед людей. Наприклад, намагаються взяти хрещених, які не зв’язані кров’ю з дитиною (не є її родичами), а ще хрещені батько й мати не повинні бути подружжям.

Related Post

Чи можна отримати скіни без статусу ПраймЧи можна отримати скіни без статусу Прайм

Зміст:1 Пенсіонери, яким бракує стажу, мають право на соцвиплати: які категорії та як оформити1.1 Що таке соціальна пенсія1.1.1 Як оформити виплати1.1.2 Розмір виплат соціальної пенсії1.1.3 Хто не може отримувати соціальну

Що буде якщо віджиматися по 200 разів на деньЩо буде якщо віджиматися по 200 разів на день

Виконання віджимань без правильної техніки може призвести до травми. Наприклад, ви можете відчути біль у попереку або плечі, якщо не правильно розставити ноги або руки. Проблеми через недостатню підготовку можуть

Хто чоловік у Олени ХмельницькоїХто чоловік у Олени Хмельницької

Зміст:1 Олена Кравець2 Алена Хмельницька: біографія, особисте життя, сім’я, чоловік, діти – фото. Алена хмельницька розповіла правду про розлучення з Кеосаяном і нової любові Розлучення Олени хмельницької і Тигран Кеосаян2.1